Interview Boxmeers Weekblad


Op 5 februari 2019 stond onderstaand interview over de presentatie van de gedichtenbundel ‘Voor de liefde geboren’ in het Boxmeers Weekblad. Journalist: Sven Poels

‘Keuzes maken op basis van liefde’

Anke van Leeuwen en haar partner Robert Derksen proberen zoveel mogelijk vanuit universele liefde te leven. De kern van deze levensopvatting hebben ze samengebald in de gedichtenbundel ‘Voor de liefde geboren’. “Wanneer je ervoor kiest om keuzes te maken op basis van liefde in plaats van angst, kan je dat een enorme kracht geven.”

Anke van Leeuwen (33) uit Overloon en Robert Derksen (38) uit Zeist leerden elkaar zo’n anderhalf jaar geleden kennen. “We hadden gelijk een hele fijn klik en deden allebei al graag aan schrijven”, vertelt Van Leeuwen over deze eerste ontmoeting, die uitmondde in een relatie. “Al snel ontstond het idee om samen een gedichtenbundel uit te brengen. IN de zomer van 2017 zijn we daar samen aan begonnen.” Het resultaat is ‘Voor de liefde geboren’, een 63 pagina’s tellend boekje met veertig gedichten over de liefde. “Robert kreeg de titel binnen tijdens het mediteren, twee weken nadat we elkaar hadden ontmoet. Het was de kern van wat we wilden overbrengen.” Het tweetal probeert namelijk zoveel mogelijk vanuit universele liefde te leven. “Liefde kan een relatie zijn, maar ook veel breder. Je kunt houden van kinderen of de natuur, een bepaalde droom of wens. Dat kan echter ook een keerzijde hebben, bijvoorbeeld na een afwijzing of als er iemand overlijdt.” De (levens)kunst is om je niet te laten leiden door negatieve emoties, zo bezweert Van Leeuwen.

“De tegenpool van liefde is angst, wat iedereen wel eens ervaart. Maar wanneer je ervoor kiest om keuze te maken op basis van liefde, kan je dat een enorme kracht geven. In een van onze gedichten schrijven we dan ook: ‘Heb geen angst voor de liefde – En kijk met liefde naar je angst’.” De gedichtenbundel is naar eigen zeggen ‘met diepgang, humor, oprechtheid en enthousiasme geschreven’.  “Het zijn thema’s die er toe doen, dus is het af en toe wat serieuzer”, erkent de Overloonse. “Maar omdat we allebei positief in het leven staan, kunnen we er ook een leuke kwinkslag aan geven.” Tijdens het schrijfproces was er sprake van een soort osmose. “We hadden dezelfde boodschap; het was soms alsof we samen één pen vasthielden.”

Op zondag 10 februari vanaf 14.30 vindt de presentatie van het werk plaats in ontmoetingspunt ’t Helder in Overloon; precies een week later gaan de twee op herhaling in Bilthoven. “Dit doen we door middel van de voorstelling ‘Bewegende woorden’, waarin we tien gedichten naar voren brengen. Door middel van theater, kleinkunst en cabaret laten we ons eigen innerlijke proces zien, van het ontstaan van het idee voor het schrijven van het boekje tot het moment van uitgeven.” De ‘liefdesgoeroes’ geven zich daarin volledig bloot. “We laten zien dat we in het begin ook best wel onzeker waren, maar dat de angst en twijfel gaandeweg plaatsmaakten voor inzichten en liefde.”

Toegang 7 euro, de bundel kost 12,50 euro (geen pin aanwezig). Aanmelden kan via info@voordeliefdegeboren.nl. Voor meer informatie zie www.voordeliefdegeboren.nl.