Interview Gelderlander

Op 29 januari 2019 stond onderstaand interview over de presentatie van de gedichtenbundel ‘Voor de liefde geboren’ in de Gelderlander. Journalist: Rene Megens

Poëzieduo: Alles is liefde voor Anke en Robert

Foto: Ed van Alem bij ’t Helder in Overloon waar de presentatie plaatsvindt

Lieve engel
Ik geniet als jij jezelf laat zien
Want dat is wat je past
Dus gooi weg die jas van oude last
Lieve Engel, er hangen vleugels in je kast. 

Komt dat even goed uit, de beschikbaarheid van de essentiële onderdelen van engelen. Want Anke van Leeuwen en Robert Derksen, de poëtische makers van de inleidende zinnen, slaan samen hun vleugels uit. Op 10 februari presenteert het duo in ’t Helder in Overloon de eerste dichtbundel Voor de liefde geboren tijdens de theatervoorstelling Bewegende woorden.

Universele liefde
,,We willen aan de mensen de boodschap van de universele liefde overbrengen. Tien van de veertig gedichten komen terug in de voorstelling met toneel, kleinkunst en veel humor. En dan hebben we niet over afzeikhumor, maar over grappen die een compliment aan de mensen geven”, zegt Van Leeuwen (33). 

Zij woont in Overloon, werkt in de kinderopvang, is schrijfster en is actief als zogeheten Luisterkindwerker. ,,Ik stem energetisch af op kinderen door middel van een naam, foto en geboortedatum en de vragen van ouders.” Derksen (38) komt uit Zeist en is cabaretier, schrijver en therapeut persoonlijke ontwikkeling en spirituele ontwikkeling.

Ontmoeting
Ze ontmoetten elkaar in de zomer van 2017 op het Eigentijds Jongeren Festival in Zeewolde. Om daar, heel toevallig, hun tentjes naast elkaar op te zetten. Ze zitten samen in een workshop over dromen en wensen. Wat blijkt? Beiden willen een boek schrijven en uitgeven. Ze gaan samen aan de slag en van het een komt het ander. Het duo heeft sinds eind januari 2018 een liefdesrelatie. Nu geven ze samen lezingen en verzorgen ze voorstellingen.

Stroomversnelling
,,Vanaf mijn vijfde wil ik graag kinderboekenschrijfster worden”, zegt Van Leeuwen. ,,Ik deelde reisverslagen en gedichten op Facebook.  Het thema liefde was altijd al erg belangrijk voor me. Nadat ik Robert ontmoet had, is het uitgeven van gedichten in een stroomversnelling gekomen”, aldus Van Leeuwen. 

Derksen: ,,Alles is liefde. In onze gedichten gaat het niet zozeer om liefdesrelaties, maar om de universele liefde in verschillende vormen, om liefde voor de natuur bijvoorbeeld. Je kunt met liefde en zachtheid naar je fouten kijken.”

Van waarde
Voor dichtbundels is geen groot publiek. Derksen: ,,Dat maakt niet uit. Onze bundel zal de mensen bereiken voor wie zij van waarde is.”